27 Ara 2024 Tarihinde yayımlandı.
Kamuoyu Açıklaması
Bilindiği gibi 7464 sayılı “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması” hakkındaki kanunla villa bungalov apart daire gibi işletmelerin izin belgesi alması zorunlu hale gelmiştir. İşletmeler izinlerini almak için gerekli başvurularını yapmış ve incelemelerin ardından süreli yada süresiz haliyle belgelerini almıştır. Sektörde beklenen, heyecan ve mutluluk yaratan bu kanunu, süreli belgelerin geçersiz hale gelecek olması ve bu işletmelerin kapanacak olması nedeniyle yerini hüzne bırakmıştır. Yurt genelinde binlerce işletmeyi kapanma ile karşı karşıya bırakacak olan bu uygulamanın hayata geçirilmemesi, süreli belgelerin süresinin uzatılması on binlerce vatandaşımızın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'dan, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri ERSOY'dan beklentisidir.
Hatırlanacağı üzere Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri ERSOY; Kaş ve Fethiye ilçesinde turizmcilerle yaptığı toplantılarda ve TV programlarında gerekli düzenlemelerin yapılacağını bizlere ifade etmişti. İzin süresi 31 Aralık'ta sona erecek olan on binlerce kişi hala gerekli düzenlemenin yapılmasını beklemektedir. Süreli belgelerde süre uzatımına gitmemek kimseye fayda sağlamayacaktır. Havuz bakım işçileri, temizlik işçileri gibi 35’e yakın alt sektör ve konut işletmecileri geçim kaynaklarından olacağı gibi vergi mükellefi olan bu işletmeler atıl hale gelecektir. Bu işletmeler milli ekonomimize katkı sağlayamayacaktır.
Sektör temsilcilerinin ilk günden beri destek verdiği kanun büyük şehirlerde başarıya ulaşmış olsa da köy statüsünden çıkan kırsal mahallelerde sıkıntılara neden olmuştur. Bu sıkıntıların aşılması, vatandaşımızın mağduriyetinin giderilmesi ve devletimizin kayıplarının önüne geçilmesi için adım atılması önem arz etmektedir. Kaş, Fethiye, Sapanca, Kartepe gibi turistik bölgelerde ve Karadeniz kıyılarında geçici izin belgeli işletmelerin gelecek kaygısı sona erdirilmelidir.
Bizler, TURVİB (Villa Turizmi İşletmeleri Birliği Derneği) olarak saha verilerini Başvuru, Belgelendirme ve Denetim aşamasındaki sorunları elimizden geldiğince Bakanlığımıza bildirmiş olup, bundan sonra da paylaşmaya, çözüm üretme konusunda öneriler sunmaya hazır olduğumuzu tekrar bildiriyoruz.
Geçici izin belgeleri kalıcı hale getirilmelidir. KDV, Konaklama Vergisi ve Gelir Vergisi ödeyen bu işletmeler atıl bırakılmamalıdır. Bu güne kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli acentalar tarafından gerçekleşen kiralama işlemleri 31 Aralık itibariyle sona erecektir. Bu durum kayıt dışı ekonomiye neden olabileceği gibi büyük bir güvenlik açığı da oluşturacaktır.
Bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Yüzyılı vizyonuna katkı sağlamak için hazır olduğumuzu tekrar ifade ediyor ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan sorunun çözümüne yönelik müjdeli haberini heyecanla bekliyoruz.
Saygılarımızla,
Villa Turizmi İşletmeleri Birliği Derneği ve Üyeleri
Aktif Üye
Faaliyetlerine aktif olarak katılan, projelere destek veren ve sürekli katkı sağlayan üyelerimiz.
Gönüllü Üye
Villa Turizmi sektöründen geçimini sağlayan ve derneğimize destek veren işletme ve kişilerden oluşur.