Villa Turizmi İşletmeleri Birliği Derneği

GÖNÜLLÜ ÜYELİK FORMU

VİLLA TURİZMİ İŞLETMELERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ

TÜZÜK

BÖLÜM 1

GENEL ESASLAR

Madde 1: Derneğin Adı ve Kısa Adı

Derneğin adı Villa Turizmi İşletmeleri Birliği Derneği'dir.

Dernek adının kısaltması ise “TURVİB” dir.

Madde 2: Derneğin Merkezi ve Şubeler

Derneğin merkezi Antalya ilindedir.

Dernek, yönetim kurulu kararı ile aynı il içinde genel kurul kararı ile farklı bir il için merkez adresini değiştirebilir. Temsilciliğin adresi Yönetim Kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi ve/veya kişiler tarafından o yerin mülki amirliğine Otuz (30) gün içinde bildirilir. Dernek, Genel Kurul Kararı ile yurt içinde ve yurt dışında şube ve/veya irtibat bürosu ve/veya temsilcilikler açabilir, yurt dışında dernek ve/veya üst kuruluş kurabilir.

Madde 3: Derneğin Amacı

Dernek, turizm bölgelerinde bulunan, yerli ya da yabancı turistlere geceleme hizmeti veren villalar için rezervasyon alan turizm seyahat acentası işletmelerini ve villa turizmi sayesinde doğrudan ya da dolaylı olarak geçimini sağlayan  diğer işletmeleri bir araya getirerek sektörün gelişimine katkıda bulunmak, bu işletmelerin haklarını savunmak, mesleki standartları yükseltmek, sektördeki kaliteyi arttırmak, etik değerleri korumak, sektördeki güveni sağlamak, sektörün kamuoyu nezdinde tanıtımını yapmak, sektörün itibarını arttırmak,  bilgi paylaşımını teşvik etmek ve sektördeki işbirliğini güçlendirmek amacı ile kurulmuştur.

Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri

1-Faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak,

2-Dernek üyeleri arasında toplantılar düzenlemek ve sektörel konularda bilgi alışverişini sağlamak.

3-Sektördeki güncel gelişmeleri takip ederek üyelere düzenli olarak bilgilendirme yapmak.

4-Mesleki eğitim, kurs, seminer, konferans ve panel gibi bilgilendirici ya da eğitim çalışmaları düzenlemek, üyelerin sektördeki bilgi ve beceri düzeyini arttırmak.

5-Sektörün geleceği ve menfaati için Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlıklar, Valilikler, ve diğer kamu kurumları ile görüşmeler yapmak, üyeleri adına çözüm ve öneriler sunmak, sektör ile ilgili kanun, yönetmelik ve kanun teklifi görüşmelerinde sektörü temsil etmek, görüş beyan etmek, işbirlikleri yapmak.

6-Üyeler arasında işbirliğini ve paylaşımı artırmak için ortak projeler  ve etkinlikler düzenlemek. Sektöre faydalı olabilecek mevcut projelere ve sistemlere dahil olmak için anlaşmalar yapmak.

7- Sektörün kamuoyu nezdinde üyeleri adına tanıtımını yapmak ve bilgilendirmek için gerekli web sitesi kurulumu, sosyal medya kanalları, arama motorları, medya vasıtası ile reklam veya duyuru faaliyetleri yürütmek, üyeleri adına röportaj vermek, toplantılara ve fuarlara katılmak, sektör ile ilgili fuarlarda stant açmak, üyelere tanıtım desteği vermek.

8- Üyelerin haklarını korumak için mali ve hukuki danışmanlık hizmetleri almak ve gerekli durumlarda üyeleri adına yasal süreçleri yürütmek, takip etmek.

9- Dernek üyeleri ile hizmet verilen misafirleri arasında ahlaki ve etik değerleri korumak için gerekli rehberlik ve denetim mekanizmaları oluşturmak. Şikayet ve çözüm birimleri oluşturarak arabuluculuk hizmeti vermek.

10-Sektörel birliği sağlamak için etik veya sektörel standartlar çerçevesinde ortak kararlar almak, alınan bu kararların üyelere bildirimini sağlamak.

11-Sektöre ve sektörün itibarına dışarıdan zarar verecek olan eylem ve unsurlara karşı birlik olmak ve bunlar ile ilgili duyuru ve açıklama yapmak.

12- Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak,

 

13-Kamu kurumları tarafından, sektörün ve üye işletmelerin ticari faaliyetlerinin yoğun olduğu turizm dönemlerinde faaliyetini kısıtlayıcı zamansız yapılabilecek uygulama ve incelemelerde üyeleri adına yetkili merciler ile istişare yapmak veya işbirliğinde bulunmak.

14-Derneğin ve sektörün temelini oluşturan asil üyelerini, onursal üyelerini ya da gönüllü üyelerini bir araya getirebilecek yeni birlikler gibi organizasyonlara katılabilmek için gerekli araştırma ve hazırlıklarda bulunmak.

15-Sektöre yurt içinden, yurt dışından online ya da fiili olarak zarar veren, kaçak faaliyet gösteren kişi ya da işletmelerin tespitinde devlet kurumları ile birlikte yer almak, devlet kurumlarına destek vermek.

16- Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap ve bülten gibi yayınlar çıkarmak,

17- Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek,

18- Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek,

19- Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek,

20- Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek,

21- Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek,

22- Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, gerekli izin alınarak derneklerin kurabileceği tesisleri kurmak,

23- Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak,

24- Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek,

25- Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak,

26- Gerekli görülen yerlerde şube ve temsilcilikler açmak,

27- Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak,

28- Amacın gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan ve kanunların yasaklamadığı her türlü faaliyette bulunmak,

29-  Dernek siyasi olarak tarafsızdır. Derneğin hiçbir siyasi parti veya oluşumları ile bağlantısı olamaz.

Madde 4: Derneğin Faaliyet Alanı

Dernek, VİLLA TURİZMİ alanında yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösterir.

BÖLÜM 2

ÜYELİK

Madde 5: Üyelik

Fiil ehliyetine sahip bulunan, derneğin amaç, ilke ve hedeflerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden, sektörün ana temsilcileri olan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile 1618 sayılı yasa kapsamında Turizm Seyahat Acentası Yetki  Belgesine sahip Tüzel kişilikler ya da bu belgeye sahip şirketlerin ortağı olan gerçek kişiler bu derneğe üye olma hakkına sahiptir.

Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmayanların Dernek üyeliğine alınabilmeleri, Türkiye’de oturma hakkına sahip olmasını gerektirir. Onursal ve Gönüllü üyelik için bu koşul aranmaz.

Yönetim Kurulu kendisine yapılan üyelik başvurusunu en geç 30 gün içinde sonuçlandırır ve sonuç yazı ya da elektronik ortam yolu ile başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye bu amaçla tutulan deftere kaydedilir.

Derneğin asıl üyeleri; derneğin kurucuları ile Yönetim Kurulunca üyeliği kabul edilen kişilerdir.

Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunan gerçek ya da tüzel kişilikler yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilir. Sektör ile alakalı herkes gönüllü üye olabilir.

Madde 6: Üyelik Ödentileri

Üyeler üyeliğe ilk kabulde giriş ödentisi ve üyeliğin devam ettiği sürede aylık olarak  üyelik aidatı ödemekle yükümlüdür.

Giriş ödentisini ve üyelik ödentisini belirleme, ödentilere ait değişimleri (artma-azalma) belirleme ve ödentilere dair tüm iş ve işlemlere ilişkin yetkiler Genel Kurul’dadır.

Üyelik ödentisini ödemeyen üyeler, dernek organlarına aday olup seçilemeyecekleri gibi organlara aday olanları seçme hakları da yoktur.

Madde 7: Üyelikten Çıkma ve Çıkarılma

Her üye yazılı olarak bildirmek kaydı ile üyelikten ayrılabilir. Üyenin istifa dilekçesi Yönetim Kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemi sonuçlanmış sayılır. Üyelikten istifa etmek, derneğe olan birikmiş borçları sona erdirmez.

Yıllık ödenti yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen üyenin üyeliği, 31 Aralık tarihi itibarıyla yönetim kurulu kararıyla düşürülür ve kayıtlara geçilir. Kaydı kapatılan üye geçmişe dönük ödenti borçlarını ödemeden yeniden üye olamaz.

Üyelik için tüzükte belirtilen koşulları ve yasal koşulları yitirenlerle Dernek Tüzüğündeki amaca, çalışma ilkelerine, amacı gerçekleştirmek için yapılacak çalışmalara ve Dernek kararlarına aykırı çalışmalarıyla üyelikle bağdaşmayan eylemleri saptananlar; Tüzüğe aykırı tutumlarıyla dernek üyeliğinde kalması sakıncalı görülenler; dernek çalışmalarını aksatanlar; Dernek amacının gerçekleşmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlarda bulunanlar; derneğe, dernek üyelerine, organlarında çalışanlara ve görevlilere karşı söz, yazı ve eylemlerle olumsuz çabalarda bulunanlar; genel ahlâk kurallarını çiğneyenler ve haklı sebeplerle çıkarılması gerekenler Yönetim Kurulu kararıyla Dernek üyeliğinden çıkarılırlar.

Üyelikten çıkma ve çıkarılma üye kayıt defterine işlenir.

Dernekten çıkan veya çıkarılan üye, Dernek malvarlığında hak iddia edemez.

Üyelikten çıkarılan üyenin Genel Kurula itiraz hakkı vardır. Genel Kurul kararı kesindir.

Madde 8: Gönüllü Üyelik

Derneğin amaçlarını benimseyen, Dernek Tüzüğüne uygun hareket etmeyi kabul eden, Derneğin etkinliklerine katılan, derneğin kuruluş ve birlik amacı ile ilgisi bulunan ancak üyelik için aranan niteliklerin bazılarına haiz olmayan her gerçek ve tüzel kişi gönüllü üye olabilir.

Gönüllü, Dernek merkezine, temsilciliklerine ya da şubelerine vereceği ıslak imzalı başvuru belgesi ya da elektronik ortam yolu ile onaylarına sunulan başvuru formları vasıtası ile derneğe başvuru yapar.

Gönüllü olan kişi, dernek ile asıl üyelik bağlantısı bulunmadığını, üye hak ve yükümlülüklerinden yararlanmadığını,  genel kurulda oy hakkı olmadığını ve dernek organlarına seçilemeyeceklerini kabul ve beyan ederek ödenti (aidat) vermezler.

Gönüllülük başvurusu herhangi bir sebeple reddedilen kişiye ret gerekçesi bildirilir. Bu karara karşı Yönetim Kurulu’na karşı itiraz hakkı vardır. Yönetim Kurulu tarafından 30 gün içerisinde karar verilmek zorunda olup, verilen karar kesindir. İki kez gönüllülük başvurusu reddedilen kişi yeniden gönüllülük başvurusu yapamaz.

Gönüllü olan kişilerin hak ve yükümlülükleri şu şekildedir;

a) Gönüllü olan kişilere dernek tarafından “TURVİB Kimlik” kartı düzenlenir.

b) Gönüllü kişiler, madde 8’de belirtilen tanımlara uygun olması halinde üyelik talebinde bulunabilirler.

c) Dernek içi eğitim ve diğer faaliyetlerine gönüllü olarak katılabilirler.

d) Her ne sebeple olursa olsun gönüllülüğü sona eren gerçek kişi, dernek ile ilgili uhdesinde bulundurduğu tüm bilgi, belge, TURVİB kimlik kartı ve sair tüm ekipmanları ivedi olarak iade etmekle mükelleftir.

e) Gönüllü, derneğe beyan ettiği bilgilerinden kalıcı değişiklik olması durumunda değişikliklerin gerçekleşmesini müteakip en geç 30 gün içerisinde bildirmekle mükelleftir.

f) Gönüllünün seçme ve seçilme hakkı ve aidat yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Gönüllüler aşağıdaki hususlardan birinin gerçekleşmesi halinde dernek gönüllülüğünden çıkarılır;

a) Dernek Disiplin Kurulu’nca yapılan soruşturmaya göre tüzüğe ve dernek içi yönergelere aykırı hareket ettiği veya dernek aleyhine çalışma yaptığı saptananlar,

b) TURVİB’in kuruluş ilkelerini, değerlerini, amaçlarını, hedeflerini ve çalışma ilkelerini; dernek tüzüğünü, dernek iç yönergelerini benimsemeyen kişiler,

c) 1 yıl boyunca hiçbir mazereti olmaksızın çağırıldıkları halde dernek faaliyetlerine katılmamış kişiler,

d) TURVİB’e gönüllü olarak başvurma aşamasında kasıtlı olarak yanlış bilgi ve belge sunan kişiler.

Hangi nedenle olursa olsun 2. kez gönüllülükten çıkarılanlar bir daha gönüllülüğe alınmazlar. Gönüllü, üye olan kişi, gönüllülükten ve üyelikten ayrılma isteğini ıslak imzalı belge ile veya elektronik ortamda bildirmek kaydıyla gönüllü ve üyeliğini sona erdirebilir. Hiç kimse derneğe gönüllü üye olmaya zorlanamaz.

Madde 9: Onur Üyeliği

Derneğin amaçlarının gerçekleşmesi doğrultusunda katkıları bulunan gerçek ya da tüzel kişilere, Yönetim Kurulu’nun üçte iki oyla alacağı kararla ya da Genel Kurul kararıyla onur üyeliği verilir. Onur üyeleri, Genel Kurul ve ilgili komisyon toplantılarına katılıp konuşma yapabilirler, oy kullanamaz, organlara seçilemez ve ödenti vermezler. Onur üyeliği belgesi kendilerine ayrıca sunulur.

BÖLÜM 3

DERNEĞİN ORGANLARI, GÖREV ve YETKİLERİ

Madde 10: Dernek Organları

Derneğin organları şunlardır:

a) Genel Kurul

b) Yönetim Kurulu

c) Denetim Kurulu

Madde 11: Genel Kurul

Genel Kurul derneğin en büyük ve en yetkili organıdır.

Genel Kurul; Derneğe kayıtlı üyelerden oluşur. Derneğin şubesinin açılması durumunda; üç şubeye kadar şubeler ve genel merkeze kayıtlı üyelerden; şube sayısının üçü geçmesi halinde ise şubelerden seçilecek olan delegelerden oluşur.

Madde 12: Genel Kurul Görev Ve Yetkileri

Aşağıda belirtilen işler genel kurul tarafından yerine getirilir:

Dernek organlarını seçmek ve haklı sebeplerle görevden almak,

Dernek Tüzüğünü değiştirmek,

Derneğin diğer organlarını denetlemek,

Dernek Genel Kurulunca seçilen organların çalışma raporlarını incelemek, değerlendirmek, raporlar hakkında karar vermek ve yönetim kurulunu ibra etmek,

Yönetim Kurulu kararlarına karşı itirazları değerlendirmek ve karar vermek,

Üyelik başvurularının reddi veya üyelikten çıkarma hakkında yönetim kurulunca verilen kararlara karşı yapılan itirazları değerlendirmek ve son kararları vermek,

Yönetim kurulu tarafından dernek çalışmaları ile ilgili hazırlanacak olan yönetmelikleri aynen veya değiştirerek onaylamak,

Derneğe gerekli taşınır ve taşınmaz malların satın alınması, satılması ve üzerinde ayni haklar kurulması ve kaldırılması, bağış kabul edilmesi bağışlamada bulunulması veya devredilmeleri hususlarında Yönetim Kuruluna yetki vermek,

Derneğin Uluslararası faaliyetlerde bulunmasına, yurtdışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılmasına veya ayrılmasına karar almak ve bu konuda yönetim kuruluna yetki vermek.

Derneğin Ulusal ve Uluslararası Federasyon, platform veya vakıf kurmasına, kurulmuş federasyon platform veya vakıflara katılmasına veya ayrılması konularında karar almak ve bu konuda yönetim kuruluna yetki vermek,

Derneğin şube açması ve kapatması ile ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi için yönetim kuruluna yetki vermek,

Üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararları vermek,

Üyelik ödentilerinin miktarlarını ve değişimlerini (artma-azalma) belirlemek ve/veya Yönetim Kuruluna yetki vermek,

Derneğin feshine ve feshi durumunda mal varlığının akıbetine karar vermek,

Derneğin diğer organlarına verilmemiş olan işleri görmek,

Mevzuatta genel kurul tarafından yapılması gerektiği belirtilen konularla tüzükte belirtilen diğer görevleri yapmak.

Madde 13: Olağan Genel Kurul Ve Çağrı Yöntemi

Olağan Genel Kurul, Yönetim Kurulunun çağrısı ile 3 yılda bir Kasım ayı içerisinde toplanır.

Olağan Genel Kurul, Yönetim Kurulunca en az onbeş gün önceden toplantıya çağrılır.

Olağan Genel Kurul toplantısının günü, saati, yeri, gündemi ve hangi yöntemle yapılacağı teknolojinin imkan verdiği en uygun vasıtalarla üyelere bildirilir. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

Madde 14: Toplantı Yeter Sayısı

Genel Kurul, katılma hakkı bulunanların salt çoğunluğunun, Tüzük değişikliği ve Derneği feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır.

İlk toplantıda bu sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu asil üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.

Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

Genel Kurul toplantısı, bir defadan fazla geri bırakılamaz.

Madde 15: Karar Yeter Sayısı

Genel Kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları; ancak Genel Kurula katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.

Derneğin organlarının seçimine ilişkin alınacak kararlarda salt çoğunluk aranmaz, en çok oy alan üyeler derneğin organlarına seçilmiş olurlar.

Yönetim kurulu veya denetim kurulunun görevden alınmasına ilişkin gündem tekliflerinin genel kurul üye tamsayısının salt çoğunluğu ile verilmesi ve genel kurul üye tamsayısının üçte ikisi ile kabul edilmesi gerekir.

Madde 16: Toplantı Usulü

Genel Kurul fiziki olarak yapılabileceği gibi mevzuat hükümlerine uygun olarak elektronik ortamda da yapılabilir. Genel Kurulun elektronik ortamda yapılması halinde fiziki ortamda gerçekleştirilecek toplantılara ilişkin bütün usul ve esaslar geçerlidir.

Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayanlar toplantı yerine alınmaz. Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler.

Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve Genel Kurul, Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği bir yönetim kurulu üyesi tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.

Açılıştan sonra Genel Kurul’u yönetmek üzere bir divan başkanı, divan başkan vekili ve iki yazman üye seçilerek divan heyeti oluşturulur.

Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması Divan Kurulu başkanına aittir. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır.  Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.

Genel Kurulda yalnız gündemde olan konular görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Genel Kurulda, her üyenin bir oy hakkı olup, oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Hiçbir şekilde vekâleten oy kullanılamaz. Derneğe üye tüzel kişiler olması halinde oy hakkı tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi tarafından kullanılır.

Hiçbir dernek üyesi, dernek ile kendisi, eşi, üstsoyu ve altsoyu arasındaki bir hukukî işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullanamaz. Tüzel kişi adına oy kullanacak kişi hakkında da aynı kural geçerlidir.

Onursal ve gönüllü üyeler Genel Kurula katılabilir ancak oy kullanamazlar.

Madde 17: Organların Seçimi

Tüzükte belirtilen organlara aday gösterilen ya da aday olanlar divan başkanlığına yazılı başvurur. Her üye ancak bir kurula aday olabilir. Bu durumu Divan Başkanlığı resen denetler.

1- Divan başkanlığı başvurular için belirli bir süre koyabilir.

2- Başvurular tamamlandıktan sonra, adayların isimleri alfabetik sıraya göre duyurulur.

3- Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.

4- Genel Kurula katılan üye, divan başkanı tarafından mühürlenmiş kağıt veya pusulaları yine divan başkanı tarafından mühürlenen zarfın içine koyarak boş kabın içine atar.

5- Seçimler gizli oy, açık döküm ve açık sayım yöntemiyle yapılır.

6- Divan Kurulu seçim sonucunu bir tutanak ile belirler ve hemen Genel Kurula duyurur.

7- Seçim sonuçlarına itiraz olması halinde, Divan heyetince itiraz sonuçları değerlendirilir ve karara bağlanır. Değerlendirme sonucunda kabul ya da ret şeklinde gerekçelerini de yazarak kararını verir.

8- Divan Kurulu Seçim tutanaklarını, diğer tutanakları, kullanılan oyları, zarflar ve tüm belgeler ile birlikte, seçilen en yaşlı GYK üyesine teslim eder. 

Madde 18: Olağanüstü Genel Kurul

Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya üyelerin beşte birinin yazılı istemi üzerine, yönetim kurulunca Genel Kurul olağanüstü toplantıya çağırılır.

Yönetim Kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine Sulh Hakimi, üç üyeyi Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Olağan Genel Kurula ilişkin usul ve esaslar olağanüstü genel kurul toplantıları için de geçerlidir.

Madde 19: Toplantısız Veya Çağrısız Alınan Kararlar

Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının kanunda yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.

Madde 18: Yönetim Kurulu

Yönetim Kurulu derneğin yürütme ve temsil organıdır.

Genel Kurul tarafından seçilen 5 asıl, 5 yedek üyeden oluşur.

Yönetim kurulu seçimden sonraki üç gün içinde yapacağı ilk toplantısında alacağı kararla yönetim kurulu başkanını, sekreteri ve saymanı belirler.

Yönetim Kurulu, ayda bir toplanarak salt çoğunlukla karar alır.

 

Mazeretsiz olarak üst üste üç yönetim kurulu toplantısına katılmayan veya bir sene içinde üç toplantıya katılmayan üye görevden çekilmiş sayılır. Başkan tarafından çekilmiş sayılan üyenin yerine sırasıyla otuz gün içinde yedek üye çağrılır.

Yönetim kurulu asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerle boşalma olduğu takdirde başkan, genel kurulda aldığı oy sırasına göre yedek üyeleri göreve çağırır.

Yönetim kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle üye tamsayısının yarısının altına düşerse; genel kurul, kalan yönetim kurulu üyeleri veya denetim kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrı yapılmazsa, üyelerden birinin istemi üzerine, sulh hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

MADDE 20: YÖNETİM KURULU GÖREV Ve YETKİLERİ

Aşağıda belirtilen işler yönetim kurulu tarafından yerine getirilir:

 

Derneğinin iş ve işlemlerinin yürütülmesi ve temsili,

Derneğin amacı doğrultusunda gerekli çalışmaları yapmak, dernek çalışma programını, tüzük hükümlerini ve genel kurul kararlarını uygulamak,

Derneğe başvuran gerçek ve tüzel kişilerin, üyelik başvurularının kabulüne veya reddine karar vermek.

Tutulması zorunlu olan kayıt ve defterleri tutmak,

Derneğin gelir ve gider hesaplarını yapmak,

Derneğin bütçesini uygulamak yeni bütçeyi tasarlamak ve bütçenin uygulanmasını sağlamak,

Olağan ve Olağanüstü Genel Kurul’u toplantıya çağırarak Genel Kurul hazırlıklarını tamamlamak, Genel Kurul’a sunulacak çalışma ve bütçe raporlarıyla gelecek dönem bütçe tasarısını hazırlamak, Genel Kurul kararlarını yerine getirmek,

Genel Kurul toplantılarının gündemini hazırlamak,

Dernek çalışmalarına ilişkin Genel Kurulda alınan kararları yürütmek,

Gerekli bulduğu konularda ve alanda komisyonlar, kurullar, komiteler kurmak ve kaldırmak, dernek işlerini yürütmek üzere üyelerin bir veya birkaçına yetki vermek,

Derneğin çalışmaları hakkında Yönerge ve Genelgeler hazırlamak, ilke kararları almak, yol ve yöntemlerle yıllık hedefleri belirlemek, açıklamalarda bulunmak ve bu konularda Başkanı ya da Yönetim Kurulu üyelerini yetkili kılmak,

Derneğin amaçları doğrultusunda işbirliği yapmak, işbirliği yapılacak kurum, kuruluş ve kişileri belirlemek,

Tüzük değişikliği taslakları ve yönetmelikler hazırlayarak genel kurula sunmak,

Yayın organlarının çıkartılmasını ve derneğin faaliyet konusunda çeşitli kültürel, sanatsal ve tanıtıcı etkinlikler yapmasını sağlamak,

Kamu kurum ve kuruluşlarıyla, görev alanına giren konularda ortak projeler yürütmek,

Derneğin amacı ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmek üzere avukatlar, mali müşavirler ve uzman kişilerle sözleşmeler yapmak, danışmanlık almak,

Üyelerin yararlanması, derneğe gelir elde edilmesi ve dernek amaçlarının gerçekleştirilmesine katkı sağlanması amacıyla iktisadi işletme, lokal vb. kurmak,

Derneğin Uluslararası faaliyetlerde bulunmasına, yurtdışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılmasına veya ayrılmasına ilişkin genel kurul kararlarını yerine getirmek,

Derneğin Ulusal ve Uluslararası Federasyon, platform veya vakıf kurmasına, kurulmuş federasyon platform veya vakıflara katılmasına veya ayrılmasına ilişkin genel kurul kararlarını yerine getirmek,

Derneğin şube açması ve kapatması ile ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesine ilişkin genel kurul kararlarını yerine getirmek,

Yurt içinde veya dışında uygun gördüğü yerlerde temsilcilikler açmak ve denetlemek,

Mevzuattan, Tüzükten ve Genel Kurul kararlarından doğan her türlü çalışmaları yapmak.

 

Madde 21: Denetim Kurulu

Denetim Kurulu, Genel Kurulca seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur.

Genel kurulu izleyen üç gün içinde en yaşlı üyesinin başkanlığında toplanarak başkanını, başkan yardımcısını ve yazmanını seçer.

Kurul, başkanın hazırladığı gündemi görüşmek üzere başkanı tarafından, müteakip toplantılarının arasında en fazla iki ay olmak üzere ve gerektiği zaman toplantıya çağrılır.

Derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.

Yönetim Kurulunun kararı doğrultusunda istenilen şubenin tüm uygulama, işlem kayıt ve hesaplarını da denetler ve rapor hazırlayarak yönetim kuruluna sunar.

Denetim Kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi, verilmesi veya Genel Merkez’e, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.

BÖLÜM 4


 

ŞUBELER, TEMSİLCİLİKLER VE ULUSLARARASI FAALİYET


 

Madde 22: Derneğin Şubelerinin Kuruluşu

Dernek, gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, mevzuatta belirtilen gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir.

Madde 23: Şubelerin Görev Ve Yetkileri

Şubeler, tüzel kişiliği olamayan, dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç örgütüdür.

Madde 24: Şube Organları

Şubelerin organları şunlardır:

a) Genel Kurul

b) Yönetim Kurulu

c) Denetim Kurulu

Madde 25: Şube Genel Kurulu

Genel kurul, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur.

Şubeler, genel kurul olağan toplantılarını genel merkez genel kurulu toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadırlar.

Şubelerin olağan genel kurulu, 3 yılda bir, Ekim ayı içerisinde, şube yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.

Şubeler, genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine ve dernek genel merkezine bildirmek zorundadır.

Şubeler, şube sayısı üçe kadar genel merkez genel kurulunda tüm üyelerin doğrudan katılımı ile; şube sayısı üçten fazla olması durumunda ise, şubede kayıtlı her yirmi (20) üye için bir (1), arta kalan üye sayısı 10‘dan fazla ise bu üyeler içinde bir olmak üzere şube genel kurulunda seçilecek delegeler aracılığı ile genel merkez genel kuruluna katılma hakkına sahiptir.

Genel merkez genel kuruluna en son şube genel kurulunda seçilen delegeler katılır. Genel merkez yönetim ve denetim kurulu üyeleri genel merkez genel kuruluna katılır, ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar.

Şubelerin yönetim veya denetim kurulunda görevli olanlar genel merkez yönetim veya denetim kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevinden ayrılırlar.

Madde 26: Şube Yönetim Ve Denetim Kurulu

Şube Yönetim kurulları, beş asıl ve beş yedek, Denetim kurulu ise üç asıl ve üç yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir.

Madde 27: Şube Organlarına İlişkin Ortak Hükümler

Bu organların görev ve yetkileri ile işbu Tüzükte yer alan dernekle ilgili diğer hükümler, mevzuatın izin verdiği çerçevede şubede de uygulanır.

Madde 28: Temsilcilik Açma

Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulu kararıyla temsilcilik açabilir.

Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir.

Temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil edilmez.

Şubeler temsilcilik açamazlar.

Madde 29: Uluslararası Faaliyet


 

Dernek, tüzüğünde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere uluslararası faaliyette ve işbirliğinde bulunabilir. Genel Yurtdışında temsilcilik açabilir, üst kuruluş kurabilir veya kurulmuş üst kuruluşlara katılabilir veya ayrılabilir.

 


 

BÖLÜM 5


 

MALİ KONULAR


 

Madde 30: Derneğin Gelir Kaynakları 

Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.

1- Üye aidatı: Üyelerden giriş ödentisi olarak 5,000.-TL (beşbin TL) ve aylık olarak 1,000.-TL (bin TL) olmak üzere yıllık toplam 12,000.-TL (onikibin TL) aidat alınır. Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye genel kurul yetkilidir.

2- Şube ödentisi: Derneğin genel giderlerini karşılamak üzere şubeler tarafından tahsil edilen üye ödentilerinin yarısı altı ayda bir genel merkeze gönderilir.

3- Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar.

4- Yurtdışı Yardımları.

5- Dernek tarafından tertiplenen yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.

6- Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler.

7- Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar.

8- Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar.

9- Diğer gelirler.

Madde 31: Yurtdışından Yardım Alma


 

Birlik mülki idare amirliğine önceden bildirimde bulunmak koşulu ile yurtdışındaki kişi, kurum veya kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alabilir.

 

Madde 32: Borçlandırıcı İşlemler


 

Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Yönetim kurulunun kararı üzerine derneği borçlandırıcı tüm işlemlerde sayman ile Yönetim Kurulu Başkanının imzasının birlikte bulunması şarttır.

 

Madde 33: Kayıt Ve Defterler Yönetim Kurulu Aşağıda Belirtilen Defterleri Tutar: 

1) Karar Defteri: Yönetim Kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.

2) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.

3) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.

4) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.

 


 

BÖLÜM 6


 

DİĞER KURALLAR


 

Madde 34: Tüzük Değiştirme Yöntemi


 

Tüzük değişikliği, genel kurul üye tamsayısının beşte birinin teklifi ile Genel Kurul gündemine alınabilir. Genel Kurula katılan üyelerin üçte ikisinin olumlu oyuyla değiştirilir.

 

Değişiklik, kabulden sonra yürürlüğe girer.


 

Madde 35: Derneğin Feshi Ve Malların Tasfiyesi


 

Birliğin feshine Genel Kurul’a katılanların üçte ikisinin oyuyla karar verilir.

 

Derneğin genel kurul kararıyla feshi halinde derneğin para, mal ve haklarının devri ve tasfiyesine ilişkin usul ve esaslar da fesih kararında belirlenir.

 

Madde 36: Hakkında Hüküm Bulunmayan Konular


 

Tüzükte hakkında hüküm bulunmayan veya açıklık olmayan konularda Türk Medeni Kanunu, Dernekler Kanunu ve ilgili mevzuat uygulanır.

 

Geçici Madde 1-*İlk genel kurulda dernek organları oluşturulana kadar, derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan geçici yönetim kurulu üyeleri aşağıda belirtilmiştir.

Geçici Yönetim Kurulu Üyelerinin;

Adı ve Soyadı       Görev Unvanı              İMZASI       :

1-ERDAL OKURGAN Geçici Yön.Kur.Bşk.    ………………….

  2-ALPER ÇELİK   Geçici Başk. Yrd.    ………………….

3-MEHMET ŞAHBUDAK    Geçici Sekreter    ………………….

4-ALPER AYDİLEK Geçici Sayman    ………………….

5-ALİ RIZA USLU    Kurucu Üye    ………………….


 

Bu tüzük 36 (Otuzaltı)  madde ve 1(Bir) geçici maddeden ibarettir.